search
top

24.MEMORIJAL BRANKA BOŠNJAKA

U subotu 5. listopada održan je tradicionalni Memorijal Branka Bošnjaka po 24. puta.

U organizaciji natjecanja kao i mnogih godina do sada, sudjelovala je Udruga veterana SJP „Alfa“ bez čije pomoći ovaj projekt ne bi bio ostvariv sve ove godine.

Nažalost, zbog velikog broja međunarodnih natjecanja u zadnje vrijeme, te nadolazećeg svjetskog prvenstva u Tokiju, ove godine broj natjecatelja je bio pedesetak, no kategorije su bile dobro popunjene te je put do medalje bio vrlo težak. Sama imena nekih sudionika govore u prilog tome. Dobar dio natjecatelja koji će nastupiti u Japanu ovaj turnir je iskoristio kao provjeru forme. Sama činjenica da je na natjecanju sudjelovalo 11 zemalja govori za sebe. Nastupili su borci iz: Španjolske, Francuske, Mađarske, Švedske, Norveške, Rusije, Bugarske, Poljske, Austrije,  Rumunjske i Hrvatske.

Naš klub predstavljala su 3 natjecatelja, Nika Jakobović u kategoriji žena -55kg, David Fabek u -75kg i Fran Lukšić u kategoriji -85kg. Nažalost naš četvrti samuraj Filip Bošković, obnovio je staru ozlijedu kojena, te samo večer prije natjecanja završio na štakama, a sad mu predstoji i operacijski stol.

Događanja oko memorijala započela su dan ranije, u petak, dolaskom timova u hotel, vaganjem i liječničkim pregledom, te večerom dobrodošlice za sve sudionike.

Nakon podjele prigodnih poklona i večere, predstavnici zemalja prisustvovali su izradi ždrijeba za najecanje. Kao i uvijek, ždrijeb se radio na najpošteniji mogući način, sistemom lutrije sa razdvajanjem favorita. Za ovaj sistem izvlačenja parova već godinama dobivamo pohvale.

Samo natjecanje započelo je u subotu u 13.00h preliminarnim borbama.

Polufinalnim i finalnim borbama prethodilo je svečano otvorenje uz Samoborske mažoretkinje – Unity S, a na kojemu su govorili izaslanici pokrovitelja turnira s državne razine, Ministarstava unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević,Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara,  te zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i predsjednik Karate kluba Mladost Vladimir Belak.

Posebno priznanje od shihana Furka Kalmana  za organizaciju ovog turnira dobio je Tihomir Garašić koji godinama provodi tehnički dio natjecanja te brine da sve teče besprijekorno.Očito Tihomirov trud i nesebično davanje sebe u organizaciju ovih memorijala nije prošlo nezapaženo.

Također, ceremoniju otvorenja uveličala je i svečanost dodjele novih crnih pojaseva u našem branchu, te su tako Stjepan Žanić iz KK „Moslavina“ Kutina i naša Nika Jakobović dobili svoje pojaseve i diplome iz ruku shihana Milana Garašića koji su nedavno stigli iz Japana

Nika Jakobović, naša klubska heroina još jednom je pokazala sav svoj karakter, nepokolebljivost i ustrajnost te zasjela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Svojim nevjerovatnim borbenim duhom ponovo je pokazala kako je pred njom velika natjecateljska budućnost. U prilog tome govori kako se u finalnoj borbi  protiv predstavnice mađarske, koja je inače članica IFK organizacije te osvajačica nekoliko europskih medalja, Nika nije predavala te u produžetku jednoglasnom odlukom sudaca zasluženo osvojila zlatnu medalju. Kruna svega navedenog je i posebna nagrada za najbolji borbeni duh od strane sudaca. Nika ima samo 19 godina i od nje možemo očekivati još mnogo medalja i pobjedničkih postolja.

David Fabek u prvom kolu za protivnika je imao predstavnika mađarske, Farkasa Mor Feketea. Farkas je osvajač nekoliko europskih medalja te osvajač 22. Memorijala Branka Bošnjaka u srednjoj kategoriji, sami ti podaci govore u prilog koliko je odličan borac. Fabek je u borbu krenuo bez respekta prema protivniku, te u prvoj minuti bio nadmoćan, nekoliko puta njegova noga je sjevnula oko Mađareve glave, no nedostajala je završnica. Pred kraj borbe, Mađar je iskoristio svoje iskustvo te odlukom sudaca pobijedio Fabeka.

Fran Lukšić po prvi puta natjecao se u većoj težinskoj kategoriji nego inače, te se tako kao najlakši u kategoriji (sa svojih 78kg) suprotstavio mnogo većim i težim protivnicima.U prvom kolu bori se sa predstavnikom Mađarske koji je bio za glavu veći i 7 kg teži od Frana. Ipak, Fran je izborio wazari te borbu priveo kraju. Nažalost, predstavnik Mađarske u nekoliko navrata pokazao je nimalo fer i sportsku borbu, te s nekoliko nedozvoljenih tehnika i postupaka čak i zaradio opomene sudaca.Ta borba na Franu je ostavila fizički trag.

U polufinalnoj borbi Fran se susreo sa domaćim predstavnikom, članom KK „Sosai“ Zagreb, Dejanom Obranićem. Obranić je također bio dosta teži od Frana, te nakon produžetka uspijeva pobijediti Frana.

Kao i uvijek natjecanje je prošlo glatko i bez pogrešaka,sa svih strana dobivali smo čestitke kao organizatori zbog načina na koji to radimo, ponovno se vidjelo da bez obzira kako smo mala zemlja to radimo sa srcem.

Pred članovima kluba predstoji jako naporna jesen, te već nadolazećeg vikenda sudjelovati će na dva natjecanja istovremeno, Kovacs Kata Zsofia Memorijalu u Slovačkoj, i domaćem natjecanju Kup grada Zaprešića, a u studenome naša delegacija leti put Japana te se nadamo dobrim vijestima iz zemlje izlazećeg sunca.

top