search
top

12. SVJETSKO PRVENSTVO U JAPANU

Svake 4 godine održava se Svjetsko prvenstvo kyokushin karatea u organizaciji WKO-a u Japanu. Na natjecanju postoje samo apsolutne kategorije što znači bez težinskih ograničenja. Hrvatska je imala pravo poslati 1 predstavnika i ove godine to je bio član našeg kluba Fran Lukšić.

Fran se u pratnji trenera shihana Milana Garašića, oca Marijana i kolege Leona Dakića uputio u Japan u srijedu 6. studenog. Po dolasku u Japan sve je teklo očekivano kao po špagi, smješteni su u hotel, obavljena je orijentacija i obavljene su poslijednje pripreme za prvenstvo.

U subotu, 9. studenog, došlo je i Franovo vrijeme da stupi na scenu u konkurenciji 161 natjecatelja iz 101 zemlje svijeta.

Naime, moramo posebno napomenuti kako je WKO največa kyokushin karate organizacija u svijetu, a u njoj je trenutačno 101 zemlja članica i broj članica raste.

Prvu borbu susreo se s predstvanikom Tajvana kojeg je pobjedio za manje od minutu. Borba je tekla glatko i ubrzo Fran osvaja wazari udarcem u glavu. Ostvarivši takvu prednost Fran se nije opustio i odmah nakon toga zadaje niz teških udaraca rukama čime onesposobljava protivnika i odnosi pobjedu. Takvo postignuće, da Hrvatski predstavnik prođe prvo kolo, vrijedno je spomena i pamćenja.

Druga borba Franu je donijela fantastičnog višestrukog europskog i svjetskog prvaka Bugara Valerija Dimitrova. Ipak Fran je ušao u borbu bez imalo respekta i ravnopravno se borio s vrhunskim borcem sve dok nije zadobio udarac koljenom u glavu. Valeriju je to bilo sasvim dovoljno za pobjedu, ali sasvim zasluženo. Valeri Dimitrov se naposlijetku našao na četvrtom mjestu što je po našem mišljenju i mišljenju mnogih prisutnih potpuno  nepravedno jer ove godine uistinu je zaslužio postati prvakom, no biva zakinut od strane sudaca.

Franu je ovo bilo neponovljivo iskustvo i čast boriti se s takvim borcem na tako velikom i cijenjenom turniru.

Narednih nekoliko dana naša ekipa iskoristila je vrijeme za putovanje po Japanu, te su tako u Tokiju posjetili grob osnivača kyokushin karatea, sosai Masutatsu Oyame, te gradove Hirošimu i Kyoto.

top