search
top

NIKA JAKOBOVIĆ 8. NA SVIJETU

Nika Jakobović, ovog vikenda nastupala je na 7. Svjetskom prvenstvu u težinskim kategorijama. Natjecanje se održalo 24. i 25. rujna u Poljskom gradu Kielce, a ono se održava samo svake 4 godine.

Naime, Nika se svojim rezultatima (dva puta zaredom viceprvakinja Europe), kvalificirala u reprezentaciju Europe te time upisala Hrvatsku kao zemlju koja je bila dio ovog spektakla.

Svaka regija svijeta (Europa, Azija, Oceanija, Bliski istok….) imala je određeni broj natjecatelja za ovo svjetsko prvenstvo, a Nika je bila samo jedna od svega 68žena svijeta koje su nastupale podijeljene u 4 težinske kategorije.

Nika se borila u srednjoj kategoriji žena (-55kg), a protivnica u prvom kolu bila joj je predstavnica Bliskog istoka-Irana, Fetemeh Ruzbahani.

Put Poljske Nika se uputila sa svojim trenerom shihanom Milanom Garašićem i predsjednikom kluba, g. Vladimirom Belakom.

Petak je bio dan za vaganje, liječnički pregled i “orijentacijski” dio vezan za samo natjecanje.

Subota je bila početak natjecanja a naša Nika samouvjereno je kročila na tatamy.

Nikina provnica, Iranka Ruzbahani, nije uspjela nametnuti svoj tempo borbe, te ju Nika premočno pobjeđuje sa dva wazari-a prije regularnog isteka borbe.

U drugom kolu, borbi za polufinale i mjesto na postolju, Nika se suočava sa predstavnicom Japana.

Nika ponovo samouvjereno korača na tatamy, želeći pokazati kako unatoč velikoj stigmi oko japanskih predstavnika, oni ipak nisu nepobjedivi.

Nakon regularnog vremena te potpuno izjednačene borbe, suci dosuđuju nerješeno i naša Nika ide u produžetak borbe protiv japanke.

U produžetku ipak je presudilo iskustvo japanske natjecateljice, njihova velika velika ustrajnost i slobodno možemo reći ego koji im nikako ne dopušta da je netko bolji od njih. Japanskog protivnika pobijediti se može samo nokautom.

Japanska predstavnica pobjeđuje Niku sudačkom odlukom, te se u polufinalu pridružuje svojim sunarodnjakinjama koje su u ovoj kategoriji uzele sve medalje. U polufinalu se susreću sve 4 japanske predstavnice.

Ipak, ono što veseli i obraduje jest da se Nika Jakobović, članica jednog kluba iz malenog grada, iz malene države, suprotstavila i izjednačeno borila protiv japanke, zemlje u kojoj je rođen karate, zemlje gdje jedna četvrt glavnog grada Tokija ima više stanovnika nego cijela naša Hrvatska.

Nika uzdignute glave silazi sa borilišta gdje je i više nego dostojno predstavila sebe, svoj grad Samobor i svoju državu.

Sama činjenica da se Nika morala kroz dvije godine svojim rezultatima kvalificirati na Svjetsko prvenstvo, da bi bila u elitnom društvu i borila se za titulu najbolje pokazuje kako je težak i trnovit put do uspjeha.

Nika je još jednom pokazala i dokazala kako je natjecateljica pred kojom je izuzetna budućnost u kyokushinu, kako se sav trud i rad isplate te je veliki uzor mladim generacijama koje dolaze.

Nika i njeni klupski kolege, Fran Lukšić i David Fabek koji su također već osvajali europske medalje kao kadeti i juniori svakako su generacija na koju možemo računati u budućnosti.

Više fotografija sa natjecanja možete vidjeti:

ALBUM 1

ALBUM 2

top