search
top

23. MEMORIJAL BRANKA BOŠNJAKA


 

Već tradicionalno naš klub, organizirao je  Memorijal Branka Bošnjaka i to 23. po redu. Važno je napomenuti da je u organizaciji memorijala sudjelovao svaki član kluba čime smo pokazali zajedništvo i slogu. U svemu su nam pomogli kao suorganizatori UDRUGA VETERANA SJP ALFA te glavni pokrovitelji turnira Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova te drugi pokrovitelji Grad Samobor i Samoborski šporski savez.

Sve je započelo dolaskom natjecatelja, sudaca i trenera iz čak 10 država Europe. U petak je odrađen liječnički pregled natjecatelja koji uključuje vaganje i potom je uslijedio ždrijeb. Kao i svake godine ždrijeb se stvarao potpuno nasumično točnije na principu loto izvlačenja zbog čega smo dobili mnoge pohvale.

Glavni dio natjecanja je uslijedio u subotu 27. listopada 2018. kada je čak preko 60 natecatelja i natjecateljica iz 10 država (Austrija, Španjolska, Francuska, Grčka, Švedska, Bugarska, Mađarska, Litva, Poljska i Hrvatska) imalo priliku pokazati svoje karate vještine.

Na ceremoniji otvorenja natjecanja, svima okupljenima prigodnim govorom obratili su se predsjednik kluba, g. Vladimir Belak, izaslanik ministra Unutrašnjih poslova g. Damir Barić, te Dinko Tandara izaslanik ministra Hrvatskih branitelja koji je natjecanje ujedno  svečano otvorio.

Hrvatsku je predstavljalo 7 boraca od čega čak 4 iz našeg kluba: Filip Bošković, David Fabek, Fran Lukšić i Nika Jakobović.

Filip Bošković je odnio pobjedu u eliminacijskoj borbi i na taj način uspio ući u glavni ždrijeb natjecanja. Tjekom cijele borbe je dominirao i pokazao odličnu snagu i tehniku bez obzira na smanjen broj treninga. U drugoj borbi nažalost Filip gubi zbog nedostatka snage, ali u svakom slučaju pokazao je iznimnu kvalitetu tehnike i borbenih kombinacija.

David Fabek se u prvom kolu susreće s kasnijim viceprvakom Francuzem, ali nikako ne bi trebao biti nezadovoljan svojom borbom jer je pokazao svu raskoš svoje tehnike. Također, valja napomenuti da su mnogi prisutni pohvalili zrelost njegove borbe tj. nije se „razbacivao“ udarcima već je u potpunosti vladao borbom. Nažalost, njegov protivnik uspjeva ostvariti wazari u trenutku nepažnje koji David nije mogao sustići odnosno nadoknaditi.O tome da David nije bio ustvari nimalo loš govori nam i činjenica da je francuski trener pao sa stolice zbog napetosti i neizvjesnosti borbe. Vjerujemo da je ovo ipak samo Davidov početak.

Fran Lukšić u prvom kolu pobjeđuje predstavnika Španjolske i to s wazarijem. Bila je to prva borba u kojoj se Fran nije doimao smirenim, odnosno nije ostavio ni trenutka predaha svom protivniku stalnim udarcima tjerajući ga van borilišta. Ovaj put Fran je pokazao i naprednije tehnike nogama što inače ne možemo zvati njegovim stilom. Pobjedivši tu borbu Fran si je osigurao brončanu medalju. U polufinalu se susreo s švedskim natjecateljem Miladom Samizadeom koji je osvajatelj mnogih europskih medalja, a i više puta za redom je osvojio Memorijal Branka Bošnjaka. Fran je izgubio, ali je pokazao izvrsnu borbu i dokazao da se možemo mjeriti i s najboljima.

Nika Jakobović kao jedina ženska predstavnica našeg kluba je također osvojila brončanu medalju. Eliminacijsko kolo nije imala jer je svrstana u favorite i na taj način je pogurnuta u regularni dio ždrijeba. U prvom kolu se susreće s poljakinjom i pobjeđuje ju s wazarijem. U Nikinim borbama vidljiv je znatan napredak i mnogo bolja tehnika no što je to bilo u juniorskim borbama. U polufinalu susreće se s poljskom predstavnicom Annom Bielska, ovogodišnjom viceprvakinjom Europe. Iako je pokazala dobru borbu, Nika nije mogla konkurirati zbog svoje ozljede i Anna Bielska ulazi u finale s wazarijem. Suci su ipak Niku odlučili nagraditi s nagradom-peharom za najbolji borbeni spirit.

Moramo istaknuti mađarsku predstavnicu Lili Mezo koja je sa svojih samo 18 godina po prvi puta osvojila Memorijal i zasluženo dobila nagradu za najbolju tehniku. Iza ove mlade Mađarke mnogo je medalja s Europskog prvenstva pa vjerujemo da je ovo samo jedan u nizu velikih turnira koje je osvojila.

Na turniru je bilo mnogih osvajača europskih medalja kao što su Rasmus Bergstrom, Milad Samizade, Tamas Popovics, Anna Bielska, Eider Cardenosa i mnogi drugi. Upravo to govori nam o veličini našeg turnira. Medijski pokrovitelji su nam stoga bili Radio Samobor i Hrvatska radio televizija.

Ove godine uveli smo i novitet za hrvatske turnire, a to je bio live prijenos na youtubeu gdje nas je pratilo više od 2700 ljudi.

Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su omogućili organizaciju turnira, sponzorima, donatorima, medijskim pokroviteljima i naravno svim natjecateljima.

Nadamo se da su svi uživali u turniru na ovaj način se pripremili za nadolazeće Europsko prvenstvo u Budimpešti.

 

Ovim putem klub se posebno zahvaljuje i Samoborskim mažoretkinjama koje su prigodnim nastupom obogatile ceremoniju otvaranja.

ALBUM SA FOTOGRAFIJAMA MOŽETE VIDJETI OVDJE.

23. MEMORIJAL BRANKA BOŠNJAKA – REZULTATI

top